Teknologi – OICAN wear

Teknologi


 En säkerhet i vardagen

Våra kläder ser ut som vanliga kläder. De är bekväma att ha på sig och är snälla mot både huden och miljön. Dessutom ger de ett bra skydd mot små stötar och smällar.

Ett barn som leker, klättrar och busar ramlar ibland, det är ofrånkomligt. Forskningen vet inte säkert idag hur lätta kontinuerliga smällar mot huvudet påverkar personen på längre sikt. Men man vet att de påverkar. Med vår mössa dämpas smällar effektivt och låter ditt barn leka som vanligt, men mycket säkrare.

 Det som gör OICAN Wear till mer än vanliga kläder.

Våra kläder är designade i en unik kombination av forskning och teknik – ett samarbete mellan innovatörer, ledande materialexperter, designer och ingenjörer som har resulterat i ett nytt och unikt skyddsmaterial. Vårt skydd är testat vid RISE och dämpar bättre än det bästsäljande alternativ för vardagslek som finns på den svenska marknaden idag. Samtidigt är det så tunt att det kan integreras i ”vanliga” kläder utan påverka utseendet.

  • Ett helt nytt material

Först lite bakgrund. De flesta skydd som används för att förebygga skador tillverkas i plastmaterial som PU och PVC. I tillverkningen av dessa används kemikalier eller klorgas som är giftiga för både miljön och människor, vid direktkontakt eller genom utsläpp. Det finns också snällare alternativ, men då krävs en rejäl tjocklek för att få en bra skyddseffekt. 

Vi vill inte tumma på vare sig skydd eller design. Därför har vi utvecklat ett helt nytt material tillsammans med ledande materialexperter, designer och ingenjörer. Vi har tagit hjälp av Kemikalieinspektionen och gjort tester hos RISE (Research Institutes of Sweden).

Resultatet är ett unikt material gjort på giftfria och livsmedelsklassificerade komponenter. Det är bara några millimeter tjockt men ger ändå mycket god dämpning.   

  • För vardagens lek

OICAN Safe Hat är designad för att ge högsta möjliga stötskydd utan att kompromissa med komfort och utseende. Det integrerade skyddsmaterialet skyddar huvudet genom att minska den största kraften och absorbera energin vid smällar och stötar mot huvudet under barnets dagliga lek och aktivitet.

Skyddets placering i mössan och dess utformning gör att det främst skyddar de mest skadebenägna delarna av huvudet – pannan och bakhuvudet. Den ger ett betydligt högre skydd än ”vanliga” mössor som inte har något integrerat skydd. Däremot är skyddet inte tillräckligt för att användas i stället för hjälm vid aktiviteter med högre skaderisk, som till exempel cykling, ridning, skridsko-, skateboard- eller skidåkning.

  • Skyddets uppbyggnad

Skyddet är format efter huvudets kurvatur och består av två ”plattor” – en fram och en bak. Skydden är som tjockast (5 mm) i mitten av plattan, för att dämpa en smäll där det behövs som mest. Det är viktigt att mössan sitter så att ett skydd är placerat mitt fram i pannan och ett skydd mitt bak för att skydda bakhuvudet. Detta är de mest skadebenägna delarna av huvudet och därför viktigast att skydda. Området kring örat har inget skydd, vilket gör att mössan kan sitta bekvämt utan att begränsa hörseln.

  • Testat vid RISE

Under hela utvecklingsarbetet har vi gjort kontinuerliga tester av materialen vid RISE (Research Institutes of Sweden). Materialen har främst testats mot standard EN 1621-1 (för MC-skydd) samt EN 812 (för stötskyddsmössor). Eftersom det i dagsläget inte finns en representativ standard som är utvecklad för vardagsskydd har ovannämnda standarder använts för att kunna jämföra dämpningsfunktionen mellan olika material. 

OICAN´s material har testats och jämförs med ett tjugotal andra material som finns på marknaden idag och visar mycket goda dämpningsegenskaper trots att det endast är ett fåtal millimeter tjockt.

  •  Certifierad

 Materialet är Certifierat enligt EU-direktiv 89-686/EEC, riskkategori 1. Läs mer om detta här.

  • Giftfritt

Det skyddande materialet inuti plagget består av samma giftfria polymerer som brukar användas i nappar, leksaker och medicinska produkter. Plaggets tyg är Oeko-Tex-märkt och innehåller inga skadliga kemikalier som kan irritera huden.

  • Snällt mot miljön

OICAN Safe Hat tillverkas med låga CO2-utsläpp och skyddsmaterialet är 100% återanvändbart. När mössan inte ska användas mer kan skyddsmaterialet smältas ner och gjutas om på nytt med lika goda dämpande egenskaper. På så vis sparar vi både på miljön och avfallen.

  • Svensktillverkat

OICAN Safe Hat tillverkas i Sverige. Genom att våra leverantörer finns nära slipper vi långa transporter och kan hålla koldioxidutsläppen på en låg nivå. De korta ledtiderna gör hela vårt jobb mer effektivt, inte minst den viktiga produktutvecklingen, och vi kan ha bra kontroll på produkternas kvalitet och tillverkarnas hållbarhetsarbete. Att vi dessutom skapar arbetstillfällen i Sverige och hjälper den ekonomiska tillväxten på traven är en fin bonus. 

 

 

x