Vår story - Så blev vi OICAN – OICAN wear
This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Ny kund? Få 10% rabatt på ditt första köp med koden: NYFIKEN10

HISTORIEN BAKOM

Så blev vi OICAN

Vad krävs för att lyckas med det som alla säger är omöjligt?

Envishet, ett driv att skapa förändring och en vilja att göra ett positivt avtryck i någons liv. Det hade systrarna Sofie och Sarah när de grundade OICAN våren 2021.

OICAN är den kreativa framväxten av två entreprenörers personliga koppling till ett tydligt problem och den brinnande drivkraften för att hitta lösningen.

  

Den korta historien

Sofie och Sarah har – tillsammans med yppersta expertis – utvecklat ett nytt skyddsmaterial som både ger ett bra skydd och kan integreras i kläder utan att synas (och knappt kännas). Ett nära, tvärvetenskapligt samarbete med några av landets ledande forskare, materialexperter och biomekaniska ingenjörer gjorde det omöjliga möjligt!

Bolaget grundades 2021 men idéen började redan under 2020 när ena grundarens son diagnostiserades med en kronisk sjukdom som innebär ökad risk för skador i samband med fall.

 

Den lite längre historien

Allt började sommaren 2020 när Sofies yngsta son var 1 år. Då fick familjen veta att han bar på en kronisk sjukdom som bland annat innebär större risk för skador om han ramlar. Som ettåring var han inte så stadig på benen än, så en arbetsterapeut på sjukhuset gav honom en urklippt kudde att ha som skydd innanför kläderna. Men kudden skavde och syntes utanpå och många barn på lekplatsen undrade vad det var som stack ut. Det fick Sofie att börja fundera. 

 

Varje stöt påverkar

Sofie började läsa på. Den vanligaste kroppsdelen att skadas vid fall och stötar är huvudet, och forskarna pekar idag på att upprepade slag och stötar mot huvudet kan påverka hjärnan på lång sikt. Så oavsett om ett barn är känsligt för skador, har utmaningar med sin balans eller bara gillar att busa runt kan ett skydd i leken vara en stor trygghet. Sofie hittade en uppsjö av skydd för sport- och idrottsaktiviteter, men nästan inga som kunde användas diskret i vardagen. Här fanns ett jobb att göra.

 

Hitta en lösning

Sofie är utbildad statsvetare med inriktning mot bland annat hållbarhet. Hon hade ingen tidigare erfarenhet från vare sig skydds- eller klädbranschen. Inte systern Sarah heller, som är utbildad inom hälsa och beteendevetenskap. Däremot har båda två alltid varit företagsamma och uppmuntrats att inte ge sig. Redan som barn lärde de sig att: ”Vill du ha något, då får du jobba för det. Uppstår problem får du hitta en lösning.”

 

Inga kompromisser

Tillsammans började de leta efter något som kunde skydda ett barns huvud mot stötar och samtidigt vara diskret, bekvämt och snällt mot miljön. Inga kompromisser.

För att ta reda på allt om skyddsmaterial och textil började de med att gå en kurs hos Kemikalieinspektionen. Den hette ”Fasa ut farliga ämnen ur dina produkter” och riktade sig till etablerade bolag. Sofie och Sarah hade inte ens startat sitt företag, men tänkte att det är bättre att veta i förväg vad vi ska undvika. Många höjde på ögonbrynen åt detta, men det skulle visa sig vara ett smart drag.

 

Tester hos RISE

De flesta skyddsmaterial på marknaden tillverkas av PU- eller PVC-plast, och kan vara rent skadliga både för den som använder produkten och för den som tillverkar den. Sofie och Sarah ville inte minska en risk genom att tillföra en annan, så de fortsatte letandet genom att testa ett tjugotal världsledande material hos RISE (Research Institutes of Sweden) utan att hitta vad de sökte.

 

”Vetenskapen måste utmanas”

En dag fick de det tråkiga beskedet ”ni kommer inte att hitta det ni söker” av en materialexpert inom branschen. Det fanns helt enkelt ingenting på marknaden som kunde uppfylla alla OICAN:s krav. Det kunde ha varit slutet på den här historien. Men i stället blev det motivatorn för att tänka på ett annat sätt – mer tvärvetenskapligt. Den vanliga vetenskapen behövde uppenbarligen utmanas och nytänkande aktörer bjöds in i utvecklingsarbetet. Och det lyckades! Genom hjälp från Science Parks inkubatorer och stöd från statens innovationsmyndighet Vinnova teamade systrarna upp sig med Sveriges ledande forskare, materialexperter och biomekaniska ingenjörer.

 

Ett unikt material

Resultatet blev ett nytt, unikt material! OICANS skydd är bara några millimeter tjockt, men ger ett högt skydd genom mycket god dämpning och är dessutom klassificerat som giftfritt.

Skyddet har hittills testats mot standarden som används vid utvecklingen av MC-skydd. Nu jobbar OICAN vidare, i nära samarbete med forskare, för att ta fram en standardiserad testmetod som kan simulera mer verklighetsnära fall för både barn och andra målgrupper.

Team OICAN

Sofie Hellström

Produktutveckling och forskning.

Erfarenhet inom försäljning, juridik och hållbarhet.

Sarah Hellström

Erfarenhet av startups och entreprenörskap sedan 2014.

Karin

Tidigare erfarenhet inom KTH och Chalmers Industriteknik.

Sandra

Digital business strateg.

Nina

Design och trendanalytiker.

Tidigare erfarenhet på hög nivå inom HM, Lindex och IKEA.

Christoffer

Ingenjör och produktutvecklare.

Erfarenhet inom universitetsvärlden.

Marie

Entreprenör. Business Adviser, affärsutveckling, Go To market strateg.

CO founder of Belleco.